Вино од 94000 долари

Шестлитровo шише вино Шато Петрус од 1982 година било продаденo за рекордни 94.000 долари. Тоа било продадено на аукција за скапи вина во Хонг Конг.

Untitled.png

Шишето, што е еквивалентно на осум стандардни шишиња вино, е купено од неидентификуван купувач од Кина по неколку минутно наддавање.

Сите 1.010 производи понудени на аукција за време на викендот биле продадени со вкупна вредност од 61.5 милиони хонконгшки долари.

Хонг Конг им е конкуренција на Њујорк и Лондон како центари за скапи вина, бидејќи како локалните жители, така и оние од Кина, го покажале вкусот кон висококвалитетните вина и биле подготвени да платат големи суми за нив.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s